Lovastúrák

Lovastúráink során a ló és lovas meghittségét, a lovaglás örömeit, és a még szinte érintetlen természet varázsát kínáljuk vendégeinknek.

Rendszeres étkezést, zuhanyzási és pihenési lehetőséget biztosítunk remélvén, hogy ezáltal túráink kellemes környezetet biztosítanak a gyerekek és hölgyvendégek számára is.

  • Lovas zarándoklat a csiksomlyoi búcsúra
  • Nyári lovastúrák

Lovas zarándoklat a csiksomlyói búcsúra

A hagyomány szerint a gyegyóalfalvi székelyek János pap vezetésével elsőként vonultak Csiksomlyóra,
ahol csatlakozott hozzájuk Gyergyó, Felcsik és Alcsik székely lakossága. Erejüket egyesitve,
hitük védelmében szálltak szembe János Zsigmond erdélyi fejedelem hadával, és győztek. Ettől az eseménytől
számolják a csiksomlyói búcsújárás kezdetét, habár tudjuk, hogy jóval János Zsigmond kora előtt is
nagy jelentőségű szakrális helyként tartották számon a csiksomlyói hegyet, ahol a "pogány" magyarok sámánjai
végezték szertartásaikat. Napjainkban  Csiksomlyó  Kelet- Európa legnagyobb búcsújáró helyévé nőtte ki magát,
ahol Pünkösd szombatján évről évre több mint félmillió magyar gyűl össze, hogy dicsérje az Urat és tisztelegjen
a csiksomlyói Szűzanya előtt.
Lovas zarándoklatunk  alkalmával csütörtökön indulunk Gyergyószentmiklósról, hogy egy 28 km út után megérkezzünk
Felcsik egyik legszebb nagyközségébe, Csikkarcfalvára, ahol lovaink megérdemelt pihenőjüket töltik,
mi autóval visszatérünk Gyergyószentmiklósra.
Pénteken Csikkarcfalváról indulva átszeljük a felcsiki medencét és megérkezünk a csiksomlyói kegytemplomhoz,
az éjszaka igény szerint a kegytemplomban virrasztással tölthető, hajnalban köszöntjük a felkelő napot a Somlyónyeregből,
vagy autóval visszatérünk Gyergyószentmiklósra.

Szombaton részvétel a búcsús szentmisén, délután loháton visszatérünk Csikkarcfalvára, majd autóval visszatérünk

Gyergyószentmiklósra.

Vasárnap: Csikkarcfalva - Gyergyószentmiklós loháton, délután,vagy hétfo reggel hazautazás.
(érkezés csütörtök reggel, vagy szerda délután)

Az ár tartalmazza a lovastúrák, a szállás , valamint napi két étkezés (reggeli, vacsora) díját. Nem tartamazza az útiköltséget, a szeszesitalok és az üdítők árát. 

A szállás kétágyas, fürdővel ellátott panziószobában történik.

Túráink két vendég részvételével is indulnak, maximális reszvételi szám hat fő.

Gyilkos-tó lovas túra

A Keleti Kárpátok „gyöngyszeme” – ként is emlegetett Gyilkos-tó, csodálatos elhelyezkedésével, vizből kiemelkedő jelegzetes csutakjaival, a sötétzöld vizfelszinen tükrözödő Kis Cohárd szikláival, és a Békás szoros szomszédságával a világon egyedül álló természeti képzödmény. Egy ötnapos lovastúra során felkersük ezt a rendkivüli helyet és ismerkedünk környékével.

A túra leirása

Érkezés vasárnap délután.

1Nap Hétfő

Egy rövid luvastudás és képességfelmérés után megtörténik a lovasitás, majd elindulunk a túránkra. A gyergyói medence sík kaszáloit elhagyva,ahol rövid vágták során tesztelhetjük a lovak képességét, igazi hegyi utvonalon elérjük a Pricske csúcsot. Az itt található kereszt tövében elfogyasztjuk az útravalonk. Majd egy gyepes hegygerincen visszaereszkedünk a Békény völgyébe, ahol első szálláshelyünkön töltjük az éjszakát. A napi tav 23 km.

2Nap Kedd

A reggeli elfogyasztása után útrakelünk, egy orányi, a Békény patak partján megtett lovaglás után elhagyjuk a völgyet és felkapaszkodunk a Medgyes nyeregbe, majd a Medgyes tetőre, innen a Hagymás hegység gerincén haladva jutunk el az Egyes-kőhöz. A gerincről gyönyörű kilátás nyilik nyugat felé a gyergyói és felcsiki medencére. Keleten Moldva lankái terülnek el alatunk és a Csalhó hatalmas mészkőtömbje tornyosul elénk. Az egyeskői menedékháznál elfogyasztott „pik-nik” után egy rövid de meredek hegyi ösvényen leereszkedünk Háromkutra. Ebben a csángó faluban egy parasztgazdaságnál töltjük az éjszakát. Napi táv 25km.

3Nap Szerda

A Kis - Békás patak völgyében lovagolva érkezünk meg a Gyiklos-tóhoz, a tó körbelovaglása után a lovakat a szállás helyükön hagyjuk hogy élvezék jólmegérdemelt pihenöjüket, miközben mi gyalogosan végigsétálunk a Békás szoroson. Ha marad rá még akarat és erő felkapaszkodunk a Kis – Cohárdra hogy gyönörködjunk a kilátásban és élvezzük a lenyugvó nap sugarait. Az éjszakát a Gyilkos-tónál töltjük. Napi táv 15km.

4Nap Csütörtök

A Gyilkos-tavat elhagyva, egy régvolt keskennyomtávú vasút nyomán haladva érkezünk meg a Pongrácz tetőre ami a Gyergyószentmiklóst Gyilkos-tóval összekötő országút legmagasabb pontja. Ha szerencsénk van az itt található esztenánál, ha a pásztor még nem szürte le, megkostolhatjuk a fris „zsendicét”. A vasút nyomán haladva visszaereszkedünk a Békény völgyébe ahol elsönapi szállásunknál töltjük az éjszakát. Napi táv 25 km.

5Nap Péntek

Visszaérkezva a gyegyói medemcébe, a Sipos-kő hegygerincen átkelve felkeresük a Sugó barlangot. A barlang látogatás és a „pik-nik” elfogyasztása után Gyergyóheveder és Tekerőpatak érintésével érkezünk vissza Gyergyószentmiklósra. Napi táv 25km.

 

Az ár tartalmazza a lovastúrák, a szállás , valamint napi két étkezés (reggeli,vacsora) díját. Nem tartamazza az útiköltséget, a szeszesitalok és az üdítők árát.

A szállás kétágyas, fürdővel ellátott panziószobában történik.

Túráink egy vendég részvételével is indulnak, maximális reszvételi szám négy fő.

Részvételi díj: E/fő

Túra időpontok: Májustól - Oktoberig előzetes egyeztetés alapján folyamatosan

Jelentkezési határidő két héttel a túra ellőtt, illetve a helyek fügvényében

túráink időtartama igény szerint hosszabbítható, illetve rövidíthető

Hétvégi vándortúra a Görgényi havasokban

A Görgényi havasok a Keleti kárpátok vulkanikus vonulatának a részét képezi a Hargitától északra terül el, és Nyugatról határolja a gyegyói medencét. Vadságára és „éritetlenségére” jellemző, hogy a mai napig nincs a hegységről egy használható turista térkép. Ennek ellenére vagy talán éppen ezért kivállo terepet biztosit a túrázás számára, történjen ez gyalog, hegyikerékpáron vagy éppen loháton. A lovastúrák számára külön érdekességet jelent a lankás gerincen elterülő nagykiterjedésű legelök, és az erdős részeket átszelő szük ösvények váltakozása. Töltsön nálunk egy hétvégét és járja be loháton ezt a csodálatos vidéket.

Érkezés: Csütörtök délután vagy Péntek délelött

1Nap

Egy rövid képesség és lovagló tudás felmérés után megtörténik a lovasitás,majd elindulunk a túránkra. Vegig sík terepen, többnyiré kaszálokon haladva, kelet nyugati irányban átszeljük a gyergyói medencét. Átkelünk a Maroson és megérkezünk Borzontra, ahol megebédelünk, miközben lovaink pihennek. A pihenő után egy hegyi uton felkapaszkodunk a Bucsin tetöre, ahol egy panzioban töltjük az éjszakát. Napi táv 33 km.

2Nap

A Bucsin tetőről indulva, a Görgényi havasok gerincén haladunk, ahonan kiváló kilátás nyilik, kelet felé a gyergyoi medencére, nyugati irányben pedig a Sóvidekre. Tiszta idöben, a Bucsecs, Király-kő, és a Fogarasi havasok csúcsai határolják be a déli láthatárt. A Somlyo nyereghez érve visszaereszkedünk a gyergyói medencébe. Gyergyócsomafalva határában a Délhegy lábánál töltjük az éjszakát. Napi táv 25 km.

3Nap

Elhagyva a csomafalvi határt átkelünk a Maroson majd Vasláb felé vesszük az irányt, Gyergyóheveder érintésével érkezünk meg a Sugóbarlanghoz. Az útravalonk elfogyasztása és egy rövid barlanglátogatás után egy meredek hegyi uton felkaptatva átkelünk a Sipos hegy gerincén majd vissza ereszkedünk a gyergyói medencébe. Tekerőpatak irányából érkezünk vissza Gyergyószentmiklósra.

 

Részvételi díj: E/fő

Túra időpontok: Májustól - Oktoberig előzetes egyeztetés alapján folyamatosan

Jelentkezési határidő két héttel a túra ellőtt, illetve a helyek fügvényében

Túráink időtartama igény szerint hosszabbítható, illetve rövidíthető